Uitkomsten van het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

Nationaal Borstvoeding Onderzoek

In het kader van de Wereld Borstvoeding Week (van 1 t/m 7 augustus), deden de afgelopen dagen meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee aan het Nationaal Borstvoeding Onderzoek. Dit onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Gewoon Borstvoeding, wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden rondom de borstvoedingsweek. In het onderzoek wordt o.a. gevraagd naar het geven van borstvoeding, ervaringen van vrouwen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen het (helemaal) eens is met de stelling “De huidige pandemie zorgt ervoor dat ik langer borstvoeding wil geven om mijn kindje extra te beschermen.” Het feit dat vrouwen meer en langer thuis werken in deze coronatijd lijkt hier een positief effect op te hebben.

Resultaten Nationaal Borstvoedingsonderzoek 2020

Borstvoeding geven voor de gezondheid

In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83%). Van de vrouwen die niet in verwachting zijn, maar wel kinderen hebben, geeft 88% aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Het feit dat het goed is voor de gezondheid van baby en moeder wordt als belangrijkste reden gegeven (64%). Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor een baby.

Borstvoeding geven in het openbaar

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 53 procent van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich ongemakkelijk voelen bij het voeden van hun kind in het openbaar. Dit ongemakkelijke gevoel wordt met name veroorzaakt door kijkende en starende voorbijgangers. 5% van deze vrouwen geeft aan ook wel eens negatieve opmerkingen te krijgen tijdens het voeden in het openbaar.

Dit jaar is het percentage vrouwen dat aangeeft zich ongemakkelijk te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar nog hoger dan tijdens ons borstvoedingsonderzoek vorig jaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan borstvoeding en hoe belangrijk het is om de Wereld Borstvoeding Week te organiseren. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk.

Wereld Borstvoeding Week

Van 1 tot en met 7 augustus is het Wereld Borstvoeding Week. Wereldwijd wordt er in deze week extra aandacht gevraagd voor borstvoeding. In 2020 is het thema “Steun het geven van borstvoeding voor een gezondere planeet.” Op social media zal de hashtag #wbw2020 weer veelvuldig gebruikt gaan worden. En ook wij zullen ons hard maken voor nog meer aandacht voor borstvoeding en de voordelen ervan met onze hastag #gewoonborstvoeding op Instagram.

Wereld Borstvoeding Week logo