Borstvoedingsritme

Wanneer je net moeder bent geworden en borstvoeding geeft, zul je als geen ander weten hoe het is om je aan te passen naar een bepaald ritme. Één die compleet door je baby wordt bepaald. Het is dus vooral flink wennen aan dat nieuwe ritme en vooral leren hoe je borstvoeding kan geven op een fijne manier zowel voor jou als je baby. Je zult ook al snel merken dat er veel meer bij komt kijken dan je in eerste instantie denkt. In dit artikel lees je alles over het borstvoedingsritme, wat voeden op verzoek betekent en hoe het er ‘s nachts aan toe gaat. Ook lees je wat de algemene richtlijnen zijn van een borstvoedingsritme, maar ook dat het vooral een ritme is dat bepaald wordt door je baby zelf. Verder leer je honger herkennen, en krijg je tips over hoe je borstvoeding het beste kunt laten verlopen.

Hongersignalen herkennen

Wanneer je baby net geboren is, is het belangrijk dat hij of zij zoveel mogelijk eet. Over het algemeen weet je dat je baby wilt eten wanneer hij of zij begint te huilen. Toch is het huilen pas het laatste middel wat een baby kan gebruiken om je te laten weten dat er gedronken moet worden. Wanneer je goed naar je kleintje leert kijken, kun je aan het gedrag al afleiden dat het tijd is voor borstvoeding. Een hongerige baby maakt namelijk zuigbewegingen met zijn lippen. Ook kan het zijn dat er op de handjes wordt gesabbeld, de tong wordt uitgestoken of smakgeluidjes worden gemaakt. Daarnaast beweegt een hongerige baby meer met zijn armen en benen en kun je zoekgedrag naar je borst opmerken.

Voeden op verzoek

Als je hongersignalen eenmaal herkent, kun je je kindje steeds sneller en gemakkelijker aan de borst leggen. Omdat het belangrijk is dat je baby in de eerste weken zoveel mogelijk eet, wordt er eigenlijk altijd aangeraden voeden op verzoek toe te passen. Dit houdt in dat je borstvoeding geeft zodra je kindje erom vraagt. In het begin zal dit bestaan uit veel kleine voedingen. Op deze manier wordt er vanzelf een borstvoedingsritme gecreëerd. Dat ritme bestaat in de eerste maand na de geboorte uit zo’n acht voedingen per dag, dat is ongeveer elke drie uur. Tijdens voeden op verzoek laat je je baby zo lang drinken als nodig is.

Borstvoedingsritme

Borstvoedingssessies zullen in het begin langer duren dan wanneer je baby al een paar maanden oud is. Zowel jij als je kind moeten leren op de juiste manier te handelen. Zo is het volkomen normaal dat het voeden in de eerste maand zo’n twintig minuten per keer kan duren. Wanneer je net bent bevallen, zul je binnen een paar dagen merken dat je baby zelf een bepaald ritme begint aan te houden. Toch kun je merken dat rond de tiende dag het schema door je baby wordt omgegooid. Dit komt door de zogenaamde regeldagen, wat betekent dat je baby een groeispurt doormaakt en klaar is voor het drinken van meer melk. Naast de tiende dag, gebeurt dit opnieuw rond de zes weken en drie maanden. Ga mee in wat je baby wilt, en zo zul je langzamerhand gewoon weer gewend raken aan het nieuwe borstvoedingsritme.

Nachtelijk voeden

Bij het borstvoedingsritme hoort ook nachtelijk voeden. Naast dat in de eerste weken je kindje acht voedingen per dag nodig heeft, dus ook ‘s nachts, heeft nachtelijk voeden nog meer voordelen. Door het ritme ‘s nachts aan te houden blijft je melkproductie op gang. Daarnaast wordt ‘s nachts het hormoon prolactine aangemaakt, wat er voor zorgt dat je baby meer drinkt. Als je je baby ‘s nachts dus niet zou voeden loopt je kleintje belangrijke voedingsstoffen mis. Het is aan te raden na de eerste maand het ritme ‘s nachts te versterken, zodat je kindje leert door te slapen na een voeding. Verschoon bijvoorbeeld eerst de luier, leg je baby vervolgens aan en leg hem of haar daarna weer gewoon in het eigen bedje.

Genoeg voeding

Wanneer je eenmaal gewend bent aan je borstvoedingsritme, is het ook goed om te weten hoeveel je kindje precies drinkt. Wanneer je daar twijfels over hebt, kun je altijd terecht bij de huisarts of consultatiebureau. Er is ook een manier om thuis na te gaan hoeveel je baby binnen krijgt. Via de luierproductie kom je al een heel eind. Een pasgeboren baby die voldoende drinkt heeft in de eerste weken per dag gemiddeld zes plasluiers en twee tot vijf poepluiers. Na zes weken hebben de darmpjes zich ontwikkeld en is er minder ontlasting.

Voedingsschema’s

Een vast voedingsschema voor je baby bepalen is dus eigenlijk niet te doen. Je kleine geeft zelf aan waar behoefte aan is. Toch zijn er schema’s die je een bepaalde houvast of richtlijn kunnen geven. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de indicatie voor de eerste twee weken je baby zoveel mogelijk aanleggen om de melkproductie op gang te krijgen. In de tweede tot vierde week zijn er gemiddeld 8 voedingen per 24 uur. Daarna van de eerste tot de tweede maand zijn er zes tot acht voedingen. Van de derde tot de vierde maand kun je je kindje oefenhapjes gaan geven en vijf tot zeven voedingen per dag. Elke maand wordt dit een voeding minder tot je vanaf zes maanden in principe geen nachtvoedingen meer hoeft te geven, tenzij je baby erom vraagt. In de praktijk kan het voorkomen dat kindjes tot negen maanden nog ‘s nachts gevoed willen worden. Ook wanneer je baby inmiddels vaste voeding krijgt, kun je doorgaan met borstvoeding.

Tips voor het goed laten verlopen van borstvoeding

Om de borstvoeding zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal tips die je daarbij kunnen helpen. Drink bijvoorbeeld meer water dan normaal, om jezelf goed gehydrateerd te houden. Neem ook voldoende rust en ontspan. Je baby kopieert je gedrag, dus wanneer je gespannen borstvoeding geeft, is je baby ook onrustig en kan hij of zij niet optimaal drinken. Leg daarnaast je baby in de eerste maanden zo vaak mogelijk aan. Dit is niet alleen omdat je kindje zo goed kan leren drinken, maar ook omdat je dan je eigen melkproductie stimuleert.