Wereld Borstvoeding Week

Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van 1 t/m 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.

Wat is WABA?

WABA is de World Alliance for Breastfeeding Action. Het is een wereldwijd netwerk van individuen en organisaties die zich inzetten voor de bescherming, promotie en ondersteuning voor borstvoeding. WABA coördineert de wereldwijde borstvoedingsweek. De World Alliance for Breastfeeding Action past hiervoor de warme ketenbenadering toe van samenwerking tussen sectoren en niveaus om een gemeenschappelijk doel te bereiken. De zogenaamde World Breastfeeding Week-campagne van WABA heeft als doel om voorlichting, verankering, betrokkenheid en actie op het gebied van borstvoeding en aanverwante zaken te stimuleren.

De internationale borstvoedingsweek wordt elk jaar van 1 t/m 7 augustus gevierd ter herdenking van de Innocenti-verklaring van 1990. De Wereld Borstvoeding Week is gestart in 1992 met jaarlijkse thema's zoals gezondheidszorg, vrouwen en werk, de International Code of Marketing of Mothermilk Substitutes, gemeenschapsondersteuning, ecologie, economie, wetenschap, onderwijs en mensenrechten. Sinds 2016 is de internationale campagne van de borstvoedingsweek afgestemd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In 2018 keurde een resolutie van de Wereldgezondheidsvergadering WBW goed als een belangrijke campagne voor het promoten van borstvoeding wereldwijd.

Wereld Borstvoeding Week 2023

De Wereld Borstvoeding Week 2023 (#WBW2023) zal zich richten op borstvoeding en werkgelegenheid/werk. Het zal de impact van betaald verlof, ondersteuning op de werkplek en opkomende opvoedingsnormen op borstvoeding laten zien door de lens van de ouders zelf. Doelgroepen, waaronder overheden, beleidsmakers, werkplekken, gemeenschappen en ouders, zullen worden betrokken om een cruciale rol te spelen bij het versterken van gezinnen en het in stand houden van borstvoedingvriendelijke omgevingen in het post-pandemische werkleven. Het thema sluit aan bij themagebied 4 van de WBW-SDG 2030-campagne.

Wereld Borstvoeding Week 2022

De Wereld Borstvoeding Week 2022 (#WBW2022) zal zich richten op het versterken van de capaciteit van ambtenaren, politici en beroepsgroepen die borstvoeding moeten beschermen, promoten en ondersteunen in verschillende lagen van de samenleving. Deze ambtenaren, politici en beroepsgroepen vormen de warme keten van ondersteuning van borstvoeding. Doelgroepen, waaronder regeringen, gezondheidsprofessionals, werkgevers en gemeenschappen, zullen worden geïnformeerd, opgeleid en in staat gesteld om hun vermogen te versterken om borstvoedingsvriendelijke omgevingen te bieden en te behouden voor gezinnen in de huidige wereld.

Borstvoeding is de sleutel tot duurzame ontwikkelingsstrategieën na de pandemie, omdat het de voeding verbetert, voedselzekerheid garandeert en ongelijkheden tussen en binnen landen vermindert.

Wereld Borstvoeding Week 2021

De Wereld Borstvoeding Week 2021 zal zich richten op hoe borstvoeding bijdraagt aan het voortbestaan, de gezondheid en het welzijn van iedereen, en de noodzaak om borstvoeding wereldwijd te beschermen. Het thema van deze borstvoedingsweek benadrukt de verbanden tussen borstvoeding en overleving, gezondheid en welzijn van vrouwen, kinderen en naties.

Het is tijd om te informeren, te verankeren, betrokken te zijn en actie te ondernemen om borstvoeding op alle niveaus te beschermen. Hier dragen we vanuit Gewoonborstvoeding graag een steentje aan bij.

Hoewel ondersteuning op individueel niveau erg belangrijk is, moet borstvoeding worden beschouwd als een volksgezondheidskwestie die op alle niveaus investeringen en ondersteuning vereist. Het concept van 'beter terug opbouwen' na de COVID 19-pandemie zal een kans bieden om een warme keten van ondersteuning voor borstvoeding te creëren die gezondheidssystemen, werkplekken en gemeenschappen op alle niveaus van de samenleving omvat. Dit zal helpen bij het creëren van een gunstige omgeving voor borstvoeding en beschermen tegen invloeden van de industrie.

Wereld Borstvoedingsweek 2020

Het thema van de Wereld Borstvoedingsweek in 2020 was de impact van zuigelingenvoeding op het milieu en de klimaatverandering en de noodzaak om borstvoeding te beschermen, promoten en ondersteunen voor de gezondheid van de planeet en haar mensen. Samen met deelnemende partners en organisaties werd het verband tussen borstvoeding en het milieu onder de aandacht gebracht.

Planetaire gezondheid, de gezondheid van de menselijke beschaving en de staat van de natuurlijke systemen waarvan het afhankelijk is, is belangrijker dan ooit. Borstvoeding is een duurzame oplossing die goed is voor de planeet en voor alle mensen.

Ondanks internationale adviezen en aanbevelingen, krijgt slechts ca. 40% van alle baby’s die jaarlijks geboren worden uitsluitend borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden. Slechts 45% gaat door met het geven van borstvoeding gedurende maximaal twee jaar. Vaak is er een gebrek aan support en hulp om borstvoeding te geven. Dit gebrek aan support vinden we in het gezondheidssysteem, op het werk en in de sociale kring van moeders. Dit blijkt ook in Nederland uit ons Nationaal Borstvoeding Onderzoek.

Het is zeer belangrijk om steun te geven aan alle moeders die borstvoeding geven. Overheden, werkgevers en bedrijven moeten bewust worden gemaakt van het belang van borstvoeding als onderdeel van de wereldwijde duurzaamheidsagenda.

Wereld Borstvoedingsweek 2019

Het borstvoedingsweek-thema van 2019 was 'Empower ouders, maak borstvoeding mogelijk'. Tijdens de internationale week voor borstvoeding werd gepleit voor ouderlijk beleid en wetgeving inzake sociale bescherming, oudervriendelijke werkplekken in zowel de formele als de informele sector, en oudervriendelijke waarden en gendergelijkwaardige sociale normen.

Borstvoeding vermindert ziekte en sterfte van moeders en kinderen. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen, hebben een hogere intelligentie. Het is duidelijk dat borstvoeding geven één van de beste investeringen is in het redden van levens en het verbeteren van de gezondheid. Ook voor sociale en economische ontwikkeling van individuen en naties is de impact van het geven van borstvoeding groot. Het niet geven van borstvoeding leidt tot economische verliezen van ongeveer 302 miljard dollar per jaar.

Ongelijkheden zoals discriminatie op grond van geslacht en gebrek aan steun voor moeders op het werk staan duurzame ontwikkelingen in de weg. Wereldwijd is de terugkeer van een moeder naar betaald werk na de bevalling één van de belangrijkste redenen voor het vroegtijdig stoppen met het geven van borstvoeding. Meer dan 830 miljoen vrouwelijke werknemers hebben onvoldoende moederschap bescherming. Gebrek aan vaderschapsverlof beperkt de tijd die vaders na de geboorte met hun partners en kinderen kunnen doorbrengen om te kunnen ondersteunen met zorgtaken en borstvoeding. Kindergezondheidszorg en sociale diensten negeren of sluiten vaders vaak uit en informeren hen niet over borstvoeding ondersteuning. De campagne van de Wereld Borstvoeding Week 2019 is bedoeld om arbeids- en genderongelijkheid aan te pakken.

Jaarlijks doen we vanuit Gewoonborstvoeding een onderzoek naar borstvoeding in Nederland en België. We stellen hierbij vragen aan moeders en aankomende moeders over de steun vanuit de sociale omgeving rondom borstvoeding, de impact van Corona en andere maatschappelijke problemen, het voeden in het openbaar en het kopen van een borstkolf, pijn bij het geven van borstvoeding en het gebruik van producten om borstvoeding te stimuleren. De uitkomsten uit ons onderzoek worden gratis beschikbaar gesteld aan landelijke en regionale media en aan onze partners.