Afkolven van moedermelk

Als je net bevallen bent is het natuurlijk heel fijn om je kindje borstvoeding te kunnen geven. Toch zal er na enkele maanden een moment komen waarop je weer aan het werk gaat of zin krijgt om weer eens alleen op pad te gaan. Maar wie voedt dan de baby? Geen nood, met het afkolven van moedermelk kan iemand anders je kindje voeden als jij niet in de buurt bent.

De voordelen van moedermelk

De voordelen van borstvoeding zijn eindeloos. Het is heerlijk om je kindje zelf te kunnen voeden. Borstvoeding is altijd bij de hand, goed op temperatuur en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Ook voor de moeder is het gezond. Door het huid-op-huid contact komt het stofje oxytocine vrij, een soort “liefdeshormoon”. Dit hormoon versterkt de band met de baby en zorgt ook voor het krimpen van de baarmoeder vlak na de bevalling.

Waarom is het handig om moedermelk af te kolven?

De eerste maanden ben je waarschijnlijk heel druk met het voeden van de baby. Het is belangrijk om vaak aan te leggen, zodat de voeding goed op gang komt. Ook zijn de momenten tussen twee voedingen vrij kort. Op dat moment kun je je misschien niet voorstellen dat er een moment komt dat je zonder je baby bent, net als vroeger. Je gaat werken of je wilt een keer een avondje uit. Het is niet nodig om dan te stoppen met de borstvoeding. Een hele goede optie is om de melk af te kolven en in een flesje te laten geven door de oppas. Het kan ook voorkomen dat je je op een gegeven moment erg moe voelt vanwege de gebroken nachten en alle veranderingen rondom het moederschap. Je wilt dolgraag een nachtje doorslapen. Een uitkomst is dan om wat moedermelk af te kolven, zodat je partner een voeding overneemt. Er zijn stellen die op deze manier de nachtvoedingen verdelen, zodat ze beiden aan hun welverdiende rust toekomen.

Hoe gaat kolven in zijn werk?

Afkolven betekent dat je de moedermelk met behulp van een kolf uit de borst haalt. Er bestaan elektrische kolven, zowel dubbele als enkele, maar ook handkolven. Het is nuttig om er verschillende uit te proberen, voordat je er één gaat kopen. Het is mogelijk om eerst te huren, zodat je zeker weet wat voor jou het beste werkt. Mocht je zo nu en dan willen kolven, dan is een handkolf vaak een prima keuze. Maar als het regelmatig nodig is, dan zou je kunnen kiezen voor een elektrische kolf. Deze wordt ook in een ziekenhuis gebruikt, wanneer de baby bijvoorbeeld te vroeg geboren is en nog niet genoeg kracht bezit om zelf te kunnen drinken. Zo kan de borstvoeding goed op gang geholpen worden. De moedermelk wordt afgekolfd en op een later moment aan de baby gegeven door middel van sondevoeding. Bij een baby die zelf prima in staat is om te drinken, kun je de moedermelk in een flesje geven.

Hoe bewaar je moedermelk?

Na het kolven kun je de melk in speciale bakjes of flesjes van glas of hard plastic bewaren. Het is verstandig om te kijken of de plastic bakjes vrij zijn van de chemische stof BPA. Je kunt de moedermelk bewaren in de koelkast als je het binnen een paar dagen gaat gebruiken. Wil je het langer bewaren, dan kun je de melk als het is afgekoeld invriezen. Het is op deze manier mogelijk om een voorraadje op te bouwen. Dat voorkomt stress op een later moment, wanneer het een keer niet lukt om voldoende te kolven.

Kolven op het werk.

Als je weer aan het werk gaat is het geweldig als je kunt blijven voeden, ook als je kindje niet bij jou in de buurt is. Je kunt dan kolven op het werk, zodat de borstvoeding goed op gang blijft en je geen last krijgt van te volle borsten of stuwingen. Volgens de Nederlandse wet heb je recht om gedurende een kwart van de werktijd te besteden aan kolven of het voeden van je kindje. Dit is toegestaan zolang de baby nog geen negen maanden oud is. Buiten deze tijd om, heb je ook recht op de reguliere werkpauzes. De werkgever dient een geschikte kolfruimte beschikbaar te stellen waar je met je kolfapparaat terecht kunt. Het is een goed idee om een koeltasje bij je te hebben voor het vervoer van de melk naar huis.

Oefening baart kunst

Kolven is een vaardigheid die je niet meteen onder de knie hoeft te hebben. Het is belangrijk om ontspannen te zijn in een rustige omgeving. Enkele weken voordat je gaat werken, kun je alvast gaan oefenen. Het is sowieso handig om de baby al wat eerder te laten wennen aan het drinken uit een flesje. Dat vereist namelijk een andere techniek dan rechtstreeks uit de borst drinken. Na een tijdje weten zowel jij als de baby niet beter en kunnen jullie nog heel lang samen genieten van de borstvoeding!