Pijnlijke tepels tijdens de zwangerschap

Pijnlijke tepels komen veel voor bij zwangere vrouwen. Het zijn de eerste voelbare kenmerken van je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap kunnen ze niet alleen pijnlijk aanvoelen. Ze veranderen ook van vorm, worden gevoeliger en gaan vaak spontaan lekken. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om pijnlijke tepels tijdens je zwangerschap te verzachten.

Je tepels veranderen ook van vorm

Tijdens een zwangerschap voelen je tepels niet alleen pijnlijk aan. Ze veranderen ook van vorm. Dat zie je al in het prille begin van je zwangerschap. Vaak zelfs nog voor je een zwangerschapstest deed. Pijnlijke en van vorm veranderde tepels zijn dan ook de eerste symptomen van zwangerschap. Je tepels veranderen uiteraard niet van de ene op de andere dag van vorm. Dat verloopt geleidelijk gedurende het verloop van je zwangerschap.

Hormonen

Al deze veranderingen, samen met je pijnlijke tepels, zijn het rechtstreekse gevolg van je veranderde hormoonhuishouding. Het HCG is er verantwoordelijk voor. Het zorgt er voor dat je tepels veranderen. Je tepelhof of het gebied rondom je tepel wordt opmerkelijk groter. Hun kleur wordt donkerder en er worden vaak kleine bultjes zichtbaar. We spreken van de klieren van Montgomery. Die maken een olieachtige stof aan. Die beschermen je tepels tegen uitdroging en ziekteverwekkers en houden de huid van je tepels soepel.

Uitstekende tepels

Niet alleen je tepelhoven veranderen van uitzicht maar ook je tepels. Die worden groter en steken meer en meer naar voor. Dat zorgt er voor dat je baby makkelijker je tepels vindt om hem te voeden.

Pijnlijke tepels

Tijdens een zwangerschap veranderen je tepels niet alleen van aanzicht. Ze voelen ook steeds pijnlijker aan en er kan een dikke, gele vloeistof uit je tepel lekken. Je melkklieren worden actiever naarmate je zwangerschap vordert. Ze bereiden op deze manier voor op de aanmaak van moedermelk. Melkklieren, melkkanaaltjes en melkgangen brengen die moedermelk naar je tepels. Daar komen alle melkgangen samen. Tijdens je zwangerschap kan er al moedermelk via je tepels vrijkomen. Dit colostrum ziet er over het algemeen uit als een dikke, gelige vloeistof. Het lekken kan op ieder moment gebeuren, maar de kans is groter als je seksueel opgewonden bent. Het verschilt per vrouw hoeveel en of je lekt. Door het dragen van zoogkompressen kun je voorkomen dat vochtige plekken op je kleding zichtbaar worden. Naarmate je zwangerschap vordert en je melkproductie lekken je borsten meer moedermelk.

Je tepels voelen anders aan

Je tepels zien er tijdens je zwangerschap niet alleen anders uit, ze voelen vaak ook anders aan. Pijnlijke tepels zijn onschuldig maar wél vervelend. Pijnlijke tepels gaan vaak samen met gevoelige borsten. Vaak gaat dit gepaard met gevoelige borsten. Dat gevoel kun je ook hebben tijdens je menstruatie. De gevoeligheid is veel intenser tijdens de zwangerschap. Vele vrouwen kampen ook met jeukende tepels. Gevoelige borsten en tepels hebben dezelfde oorzaak, namelijk een verhoogde aanmaak van toename geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. De groei van je melkklieren en een hogere bloedtoevoer zijn andere oorzaken. Pijnlijke tepels verdwijnen vaak na het eerste trimester van je zwangerschap. Dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen duurt deze gevoeligheid een ganse zwangerschap.

Gevoelige borsten

Gevoelige borsten manifesteren zich vaak al vanaf de vierde week van je zwangerschap. Het is een van de eerste zwangerschapssymptomen. Voor vele vrouwen het moment om een zwangerschapstest uit te voeren. De klachten houden het gehele eerste trimester aan en nemen daarna af. Gevoelige borsten zijn niet prettig, vooral als je ze aanraakt. Zelfs het aan of uittrekken van een kledingstuk kan pijnlijke zijn. Ze zijn dan gezwollen met een pijnlijke tinteling.

Je borsten groeien

Tijdens je zwangerschap beginnen je borsten geleidelijk te groeien. Dat is al het geval vanaf de zesde week van je zwangerschap. Ze blijven groeien tot je bevalling. Je borsten zijn dan gemiddeld tot twee cupmaten groter in vergelijking met voor je zwangerschap. Tijdens dit groeiproces krijgen zwangere vrouwen vaak last van jeuk. Je borsten kunnen zelfs zo snel groeien dat er vervelende zwangerschapsstriemen ontstaan. Tijdens het groeiproces van je borsten kunnen ook de aderen zichtbaar worden. Dat is het gevolg van een verhoogde bloedtoevoer. Aan het einde van je zwangerschap stroomt tot 50 procent meer bloed door je aderen. Na de zwangerschap of als je stopt met borstvoeding zal deze situatie normaliseren.

Draag een goede zwangerschapsbeha

Het dragen van een goede zwangerschapsbeha kan gevoelige borsten en pijnlijke tepels verzachten. De gevoeligheid en pijn verschillen van vrouw tot vrouw. Het dragen van een goede zwangerschapsbeha is een mogelijke oplossing. Die zijn gemaakt van zachte materialen. Zo wordt het schuren van je tepels tegen een te ruwe stof zoveel mogelijk beperkt. Een goede zwangerschapsbeha zorgt tegelijk voor meer ondersteuning en heeft vaak geen beugel. Die voelt tijdens je zwangerschap onprettig aan. Een zwangerschapsbeha is makkelijk verstelbaar. Zo groeit je beha mee met je borsten die tijdens je zwangerschap geleidelijk groter worden. Ook het dragen van een zwangerschapstop is een goede oplossing.

Gebruik vaseline of tepelcrème

Draag je een aangepaste zwangerschapsbeha en heb je nog altijd last van gevoelige borsten en pijnlijke tepels? Dan kan het gebruik van vaseline of van een speciale tepelcrème soelaas brengen. Beiden verzachten je tepelhuid en houden die soepel. Je partner kan je ook helpen bij pijnlijke tepels verlossen. Het aanraken van je borsten en of tepels voelt tijdens je zwangerschap anders en vaak onprettig aan. Breng je partner op de hoogte van wat je nu wel of niet prettig voelt. Niet alle zwangere vrouwen vinden het strelen van hun borsten en tepels onprettig, integendeel.

Anti- jeuk middel

Soms hevig jeukende tepels komen ook veel voor tijdens een zwangerschap. Een aangepaste anti-jeuk zalf kan verlichting brengen. Heb je tijdens je zwangerschap last van zogenaamde lekkende tepels? Gebruik dan zoogkompressen. Die kun je in je beha leggen waardoor de lekkende moedermelk geen vervelende sporen in je kleding nalaat.